Wet en regelgeving
Wilsbekwaamheid
Iemand kan zeggen dat die wilsbekwaam is als diegene zijn of haar eigen beslissingen kan nemen. Iemand weet ook wat de gevolgen zijn van de beslissing die diegene neemt. Bij mensen met een psychiatrisch, psychogeriatrisch en verstandelijke handicap is dit vooral belangrijk.
Wilsonbekwaamheid
Het heeft te maken dat iemand niet meer zijn of haar eigen beslissingen kan nemen. Dat wordt vastgesteld door een arts. Er wordt pas gesproken dat iemand wilsonbekwaam is als die:
- Informatie niet kan begrijpen.
- Niet weet wat de gevolgen zijn van zijn besluit.
- En of geen besluit kan nemen.
Een arts kan niet zomaar zeggen dat iemand voor elke beslissing wilsonbekwaam is. Dat moet de arts per situatie beoordelen. Pas als iemand voor een situatie verklaard is door een arts staat het vast die diegene voordat wilsonbekwaam is. De arts kan niet zomaar zeggen dat iemand voor een bepaalde situatie wilsonbekwaam is, daarvoor is een stappenplan opgesteld.
Wettelijke vertegenwoordiger
Het is iemand die wettelijk is bevoegd om beslissingen te nemen voor iemand die dat niet meer zelf kan. Wie zijn wettelijk vastgesteld om vertegenwoordiger te zijn:
- Een curator of mentor = benoemd door de rechter
- Een schriftelijke gemachtigde = benoemd door de cliënt zelf (wel in een schriftelijke verklaring)
- De echtgenoot, de geregistreerde partner of andere levensgezel van de cliënt = niet benoemd dan is het een vrijwilliger
- Een ouder / kind / broer / zus = niet benoemd dan is het een vrijwilliger
Wanneer de familie het niet eens is wie de vertegenwoordiger wordt dan wijst de arts van de cliënt iemand aan. Een vertegenwoordiger heeft recht om het dossier in te zien of een kopie van te hebben. De vertegenwoordiger krijgt alleen de informatie die nodig is waar beslissingen over genomen moeten worden. Een vertegenwoordiger hoeft pas toestemming te geven als een zorgverlener een behandeling wil geven. De vertegenwoordiger moet er wel voor zorgen dat de cliënt zoveel mogelijk betrokken wordt bij de beslissing die genomen wordt. De zorgverlening moet ook altijd proberen om te overleggen met de cliënt. De arts beslist pas over de behandeling als:
- De vertegenwoordiger toestemming geeft terwijl de cliënt zich verzet.
- Als er geen tijd is om de vertegenwoordiger toestemming te geven.
Maak jouw eigen website met JouwWeb