Benaderingsplan mw. de Vries
Casus
Johanna de Vries is geboren op 17-04-1975, ze woont in Haarlem en heeft 2 kinderen van 12 en 16 jaar. Ze is gelukkig getrouwd met Pieter de Vries. Johanna werkt op de manege van haar ouders. Haar ouders hebben een grote boerderij met 33 paarden. Johanna heeft er zelf 3. Johanna zelf woont in het centrum. Al vanaf klein meisje is Johanna haar hobby paardrijden. 3 jaar geleden heeft ze daar een ongeluk mee gehad. Toen is ze van het paard afgevallen en is met een harde klap tegen het hek gekomen met haar hoofd. Het paard schrok daar zo dat die weg wilde rennen maar op het hoofd van Johanna terecht kwam. Hierdoor heeft ze een schedelfractuur opgelopen. Johanna haar hersenen zijn beschadigd. Haar frontale kwab heeft de meeste schade opgelopen. Johanna kan hierdoor niet/minder goed: plannen, organiseren, emoties onder controle houden. Johanna kan zich ook echter niks meer herinneren van het ongeluk en Johanna haar geheugen is aangetast. Op dit moment krijgt Johanna thuiszorg en zorgen haar ouders veel voor haar. Hierdoor heeft Johanna een groot schuldgevoel, omdat ze zelf niks terug kan doen voor haar ouders. Dit uit zich voornamelijk in ongecontroleerde woede. Dit doet ze vooral naar haar man toe. De relatie met haar man is op dit moment daardoor best wel gespannen.
Signaleringslijst

C = mening cliënt, N = mening naaste, I = mening interviewer







Benaderingsplan
Gedrag van mw. de Vries
Mw. de Vries heeft moeite met het in bedwang houden van haar emoties. Ze is snel boos en wordt vaak woedend om een onnodige reden. Dat is vooral tegen haar man.
Oorzaak van het gedrag van mw. de Vries
Mw. de Vries vindt het lastig om te zien dat haar ouders en man alles voor haar willen doen en dat ze niks terug kan doen. Ze wilt zo graag iets doen maar ze weet niet hoe omdat ze bij alles hulp nodig heeft. Waarschijnlijk reageert mw. het af tegen haar man omdat ze daar vaker mee samen is en minder snel tegen haar ouders uit zou vallen.
Gevolgen van het gedrag van mw. de Vries
Het gevolg van dat mw. de Vries de laatste tijd erg boos is dat de relatie met haar man erg gespannen is.
Het doel dat ik wil bereiken ten aanzien van het gedrag van mw. de Vries
Mw. de Vries doet binnen 2 maanden minder boos tegen haar man door meer te praten over haar schuldgevoel.
Interventies die ik wil inzetten ten aanzien van het gedrag van mw. de Vries
- Twee keer in de week praten met een psycholoog.
- Een bijeenkomst over een voorlichting van haar ziektebeeld.
- Samen met haar man naar een relatietherapeut.
Ik heb gekozen voor de psycholoog omdat ik denk dat mw. de Vries haar ziekte nog niet goed heeft verwerkt. Zo kan ze er ook met iemand anders over praten die er op een andere manier naar kijkt dan alleen haar ouders en man. De voorlichting over haar ziektebeeld om voor haar zelf een beeld te krijgen wat haar ziekte nou precies allemaal inhoudt. Dat kan ze ook samen met haar man gaan doen en misschien haar ouders om ervoor te zorgen dat het voor iedereen helder wordt. Met haar man naar een relatietherapeut om de spanning weg te nemen zodat ze meer steun bij elkaar hebben.
Disciplines die ik hierbij ga betrekken
- Psycholoog
- Dokter
- Relatietherapeut
Ik heb voor deze disciplines gekozen omdat ik denk dat de psycholoog haar kan gaan helpen op het vlak van praten over haar niet aangeboren hersenletsel. De dokter kan haar helpen bij het vinden van de juiste voorlichting waar ze naar toe kan gaan, om meer informatie te krijgen over haar ziektebeeld. Als laatste de relatietherapeut omdat die mw. de Vries en haar man denk ik kan gaan helpen om de relatie tussen hen minder gespannen te maken.
De betrokkenheid van de naasten van mw. de Vries betrekken bij het plan.
Ik wil als eerste de ouders en de man van mw. de Vries spreken om te achterhalen waar nog meer de spanning vandaan zou kunnen komen. Ook ga ik ervoor zorgen dat haar ouders en haar man mee gaan naar een voorlichting over haar niet aangeboren hersenletsel omdat ze dan ook meer inzicht kunnen krijgen over het ziektebeeld. Dat kan hun ook helpen om misschien de reacties van mw. de Vries beter te begrijpen. De man van mw. de Vries wil ik bij de relatietherapeut betrekken omdat het namelijk iets tussen hen is waar ze denk ik allebei wat aan kunnen doen. Door samen meer te gaan doen wordt de band ook beter tussen dhr. de Vries en mw. de Vries.
Maak jouw eigen website met JouwWeb